Home

Janneke Rusch

Over mijzelf

Ik ben geboren in Arnhem in 1933 en heb daar de  gewoond tot mijn huwelijk met Cor Schoonheim in 1955.  Daarna studentenhuwelijk in Utrecht. We kregen 3 kinderen, Ingeborg, Carola en Maarten. Daar begon mijn eerste avontuur om zachte aarde (klei) te vormen tot beelden bij Wout Maters, beeldhouwer te Utrecht. Gezin en mijn werk  "trainen van projectleiders in een veranderende organisatie" nam mij volledig in beslag.

Pas in 2006 nam ik de draad weer op en ging samen met mijn zus Anneke Kluijver een workshop beeldhouwen volgen bij Wim Verwoerd in Zegveld.  Het was meteen raak. Sindsdien zijn mijn leermeesters : Jolanda Groeneveld in Sassenheim, Hanneke Pereboom in Oudehorne en Gaetane Scholten van Arte Ateliers, Kamerik. Één maal per jaar volg ik in de Dordogne een workshop in een boeddhistisch centrum. Richard Granado leert mij dan met oude technieken religieuze beeldvorming.

Het is een avontuur om met oeroude stenen die overal in de wereld worden gemijnd te werken. Soms wel 400 miljoen jaar oud. Onder de korst komt de kleur tevoorschijn en dan werk ik aan  vormgeving met behulp van mijn leermeester,  techniek en handvaardigheid. Het is een  proces van concentratie en communicatie met jezelf en de steen. Vaak bepaalt de steen de belijning. Soms weet ik tevoren : dat ga ik verbeelden, soms volg ik structuur in de steen  en wacht af .  Het proces geeft me veel energie. Tijdens dit werk kom ik op een gebeurtenis in mijn leven en dat gevoel  vijl,  schuur en polijst  ik dan zo lang tot tot ik ervaar dat mijn gevoel in de steen tot uitdrukking komt. Ik beschrijf  bij elk beeld de betekenis en ervaring.

De indeling  is : 1. menselijke figuren, 2.dierfiguren;, 3. symbolen en 4.  beelden in de maak.

Ik waardeer het wanneer de kijker mij een reactie en aanwijzingen wil geven via het hoofdstuk CONTACT.